Publisert den 18.08.2020 av PTG Tempra AS
Derfor ble Alexander kuldemontør: Var ingen alternativ
Det å velge utdanning var aldri et problem for Alexander. Kulde- og varmepumpefaget har alltid vært en stor del av livet, og dermed en naturlig yrkesvei.
For helt fra da Alexander Runge var liten gutt og vokste opp i Tyskland, har han hatt en forkjærlighet for å skru. Dette ble et naturlig resultat etter å ha fått være med pappa, som var storkjøkkengastrotekniker, på jobb gjennom hele barndommen.
- Vi flyttet til Norge da jeg var 15 år, og så fort jeg ble gammel nok til å kjøre bil fikk jeg også lov å jobbe med å reparere vaskemaskiner, forteller Alexander.
Flere måter å utdanne seg til kuldemontør
Alexander hadde egentlig tenkt å utdanne seg til kuldemontør ved å gå automasjonsteknikk. Men planen gikk dessverre i vasken da han var 0,5 prosentpoeng fra å nå inntakskravet og ble stående på førsteplass på ventelista.
- Siden jeg alltid har hatt lyst å ende opp i kuldefaget gikk jeg heller ett år elektro på Borgund videregående skole, deretter kulde- og varmepumpeteknikk på Haram videregående i Brattvåg, forklarer Alexander.
Her kan du lese mer om hvordan du kan utdanne deg til kuldemontør.
Rykker ut døgnet rundt
Som kuldemontør har du ansvar for alt fra små kjøledisker i dagligvarebutikker, til store, spesialbygde kjøleanlegg i industribygg. Behovet for kjøling finnes over alt i samfunnet, og felles for alle er at når noe først går galt, kan man ikke vente.
- Som kuldemontør kan du ikke si at du kommer i morgen. Vi må være på plass innen tre timer, ellers kan temperaturen nå et kritisk høyt nivå som fører til at varer må kastes, forteller Alexander.
Vaktordninger er derfor ofte en del av hverdagen til kuldemontører, og utrykninger skjer både dag og natt.
- Jeg fikk telefon en natt kl. 01.00 fra en dagligvarebutikk der alt av kjøling plutselig hadde stoppet opp. Når slikt skjer sjekker vi først via PC-en om vi ser en årsak, eller om det er noe vi kan gjøre hjemmefra. Det kan vi i mange tilfeller, men her måtte jeg rykke ut til butikken for å få kjølingen i gang igjen, forklarer Alexander.
Kuldemontører må tenke annerledes og kreativt
Når en kuldemontør rykker ut på et oppdrag vet han aldri helt hva som møter han.
- Det er nettopp derfor jeg liker yrket så godt. Jeg får stadig nye utfordringer og må finne kreative løsninger som får anleggene til å funke igjen. Det er ikke alltid bare å bytte en komponent, noen ganger må man finne alternative måter til å få anleggene i gang. I tillegg møter vi som er kuldemontører på mange interessante mennesker i løpet av arbeidsdagene, sier Alexander.
Enkelt å få lærlingeplass som kuldemontør?
Etter to år med utdanning fikk Alexander lærlingeplass hos Øyangen i Ålesund.
- Behovet for både lærlinger og ansatte er stort i denne bransjen. Det er ikke noe problem å få lærlingeplass så lenge man er villig til å flytte litt på seg, sier Alexander.
Siden 2018 har han jobbet som servicetekniker hos ålesundsbedriften Tempra. Arbeidsdagene hans består mest av å kjøre rundt på oppdrag, men han er også innom kontoret for en kaffekopp, eller for å skrive ut rapporter på større serviceoppdrag.
- Kontoret ringer meg med oppdrag, og noen kunder ringer meg også direkte om det skulle være noe de trenger hjelp til. Jeg vet aldri hva en arbeidsdag bringer, og for meg er det helt supert.
Trenger du lærlingeplass, eller er du på jakt etter jobb som kuldemontør? Tempra er alltid på utkikk etter flinke folk. Ta kontakt for en hyggelig prat!