Publisert den 21.08.2018 av Annette Lynghjem
Friske råvarer med rett temperatur!
Bama oppgraderer og flytter inn i splitter nye lokaler vis à vis H.I. Giørtz
Bama leverer alt av grønnsaker, frukt og bær, poteter, salater og diverse andre produkter til hoteller, restauranter, catering, offentlig sektor og bedriftsmarkedet. De stiller høye krav til seg selv og ønsker best mulige forhold til sine produkter, noe som også er litt av grunnen til at de nå flytter til det spesialbygde anlegget på Eidsnes.
PRESISJONSARBEID
Det er mye som skal planlegges i forkant av en installasjon av et nytt anlegg. I alt er det ca. 400 meter med pre-isolerte rør som er blitt montert, hvor hovedvekten av rørene ligger tett oppunder taket på et eget platå over sval- og fryserom. Her skal alt stemme på millimeteren i forhold til hvor fordamperene er festet. Rørene går rett ned til hver sin fordamper som er festet med Hilti skinnesystem gjennom taket og inn til fryserom, svalrom og kjølerom.
Hjertet av anlegget som holder råvarene friske med rett temperatur er CO2 maskinen lokalisert i 2 etasje. Denne sørger for at kulde og varme går igjennom hele bygget via gjenvinning av varme som blir produsert ved bruk av kjøling. Den har også en egen varmepumpefunksjon som anvendes når det er lite kjøling på anlegget, men allikevel et krav til varme, noe som er vanlig på høst/vinterhalvåret. Den gjenvinnende varmen på bygget anvendes til avriming av kjølerne, og ventilasjonssystemet i bygget. I de fleste tilfeller anvendes det elektrisk avriming på kjølerne- noe som gjør dette anlegget meget spesielt. På taket av det nye næringsbygget er det montert en luftkjølt gasskjøler med EC-vifter, produsert av Luvata. Gasskjøleren leveres med en innebygget fordamper som henter varme fra omgivelsene de dagene varmebehovet for bygget er større enn kjølebehovet.
TRE FORSKJELLIGE ROM, ETT TIL HVERT FORMÃ…L
På fryserommet er det installert to industrifordampere levert av Kelvion som bidrar til å gi en rask og stabil temperatur på rundt -22 til -24 grader året rundt. Vi har bygd to kjølerom, et for kjøl ned til +2 grader og et svalt rom på +8 til +12 grader som skal sørge for at frukt og grønt blir akkurat passe temperert til at vi forbrukere får friske og gode råvarer. De to kjølerommene kjøles ned av luftkjøler med isvann som kuldebærer, levert av anerkjente produsenter som Güntner, som leverer stille kjøl og Küba, som leverer forserte kjøler. Stillekjølerne fra Güntner anvendes til en-hver tid for å kjøle ned kjølerommet. Ved behov anvendes de vifte-forserte kjølerne fra Küba. Dette for å holde et støyfritt arbeidsmiljø. Det at vi bruker et sekundærmedium som propylenglykol (isvann) sammen med godt styrte stillekjølere gjør at vi kan bevare en god fuktighet, noe som hindrer uttørking av varene som oppbevares der.
På svalrommet er det hovedsakelig frukt og grønt som skal oppbevares. Dette rommet må ha en jevn temperatur også i forhold til omgivelsene ute, om det er varmt eller kaldt. Sunnmøre er ikke akkurat kjent for stabilt vær og temperaturer, men frukten trives best i sval temperatur på +8 til +12 grader. Da svalrommet ofte vil trenge varme, er det installert takvifter som sørger for at temperaturen på bakken holder seg lik temperaturen i taket. Systemet vårt er designet slik at det både kan varme og kjøle etter behov. Ved hjelp av god innregulering og styring er det lett å legge seg stabilt innenfor disse temperaturene uansett hvilke eksterne faktorer som påvirker.
Vi takker for samarbeidet og gratulerer Bama med et nytt flott anlegg!
Trenger din bedrift rett temperatur? Ta kontakt med oss i dag!